Aby przygotować coraz bardziej popularne espresso tonic, do espresso dodajemy schłodzony tonik, kostki lodu i plasterki cytryny. Oprócz pobudzających właściwości, napój na bazie espresso będzie cechował też wyjątkowy smak.

Kawa z dodatkiem migdałów?
Migdałów można użyć zarówno do zaromatyzowania spienionego mleka dodawanego do klasycznego espresso, jak i w formie przyprażonych na patelni płatków - jako posypkę na wierzch napoju.

Do rondelka nalej wodę, dodaj łyżkę przyprawy pienikowej i doprowadź do wrzenia. Wywar wykorzystaj do zaparzenia podwójnego espresso. Wlej kawę do wysokiej szklanki, dodaj spienione mleko, bitą smietane i kakao.

Aby polepszyć smak kawy, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli, która powoduje zniwelowanie goryczy kofeiny i wydobycie jej intensywniejszego aromatu.
Naszym zdaniem jest to połączenie warte spróbowania!

Do kawy espresso lub americano dodajemy aromatycznego likieru jak np.amaretto lub rumu. Opcjonalnie do kawy można dodać gałkę lodów śmietankowych i bitą śmietanę.

Zaparz podwójne espresso z mieszanki Le Origini Peru. Do kawy dodaj ziarenka z jednej laski wanilii i jedną świeżo zmieloną gwiazdkę anyżu. Uzupełnij spienionym mlekiem, a wierzch oprósz kakao.

Espresso w wersji deserowej serwujemy z gałką lodów śmietankowych i syropem karmelowym.

Do wysokiej szklanki wlej łyżeczkę syropu klonowego. Nastepnie do garnka włóż dwie laski cynamonu, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Przy pomocy tak przygotowanego naparu zaparz klasyczne espresso. Wlej je do szklanki i dodaj spienione mleko. Wierzch przyprósz startym cynamonem.

Do filiżanki wlej odrobinę syropu orzechowego oraz 20 ml gorącej czekolady Hot Ciok. Zaparz espresso, a następnie spień mleko i wlej do kawy. Wierzch posyp drobno posiekanymi orzechami i kakao.

Klasyczne shakerato przygotowujemy mieszając esensjonalne espresso z kilkoma kostkami lodu w shakerze. Istotne dla uzyskania charakterystycznej pianki na wierzchu napoju jest jego energiczne mieszanie.

Zaparz espresso z mielonej mieszanki Emozioni oraz 70 ml herbaty Darjeeling. Wymieszaj i dodaj odrobinę mleka i cukru do smaku.

Przygotuj gorącą czekoladę HOT CIOK i wlej 30 ml na dno szklanki. Uzupełnij podwójnym espresso. Wierzch wykończ bita smietaną. Polej musem pomarańczowym lub ozdób drobno posiekanymi kawałkami pomarańczy.

Chocolate mocha to napój na bazie czekolady i aromatycznego espresso.
Aby przygotować ten słodki napój, wystarczy podgrzać mleko, dodać do niego kostki białej czekolady lub saszetkę czekolady HOT CIOK, następnie dodać espresso i całość przyozdobić bitą śmietaną.

Ozdób wewnętrzne ścianki wysokiej szklanki polewą czekoladową. Nastepnie dodaj 40 ml gorącej czekolady, aromatyczne espresso i spienione mleko - tworząc w ten sposób cappuccino. Całość uzupełnij bitą śmietaną i przyprósz posypką kakaową.

Zmiel ziarna kardamonu tak, aby uzyskać ok 1/2 łyżeczki sypkiej przyprawy. Zmieszaj ją z porcją zmielonej kawy i zaparz w kafetierze. Gotowy napój możesz wzbogacic odrobiną szafranu lub cynamonu.

Aby przygotować pumpkin spice latte w domowym zaciszu, należy:
1. zagotować wodę z przyprawami takimi jak imbir, cynamon i gałka muszkatołowa, a następnie przelać przez gazę do oddzielnego naczynia
2. następnie do powstałego syropu korzennego należy dodać mleko skondensowane i wymieszać
3. kolejnym krokiem jest dodanie wcześniej przygotowanego puree z pieczonej dyni zblendowanego na gładką masę
4. po dokładnym wymieszaniu całości dodajemy podwójne espresso i dekorujemy napój bitą śmietaną, którą posypujemy cynamonem.

Na dno szklanki wlej ok 20 ml rumu i dosyp łyżeczkę cukru. Zaparz espresso z mieszanki Buono New i dodaj alkoholu. Krawędź szklanki przyozdób skórką z cytryny. Napój podawany na gorąco, powinno się spożyć szybko, zanim rozpuści się cukier.

Na dno filiżanki wlej 20 ml. gorącej czekolady HOT CIOK Fondente. Dodaj espresso i uzupełnij spienionym mlekiem. Wierzch przyprósz posypka kakaową.

Do kawy americano lub latte dodajemy odrobinę świeżego imbiru, który zintensyfikuje smak, następnie chcąc osłodzić napój warto wzbogacić go łyżeczką miodu.

Dno filiżanki wyłóż pokruszonymi herbatnikami. Dodaj kulkę lodów waniliowych. Osobno podaj świeżo zaparzone espresso tak, by goście mogli zalać dodatki kawą bezpośrednio przed wypiciem. Wierzch można przyozdobić bita śmietaną.

Do rondelka wlej wodę i wrzuć 3-4 goździki. Gotuj, aż do momentu wrzenia a następnie wykorzystaj napar do przyrządzenia kawy. Wlej ją do filiżanki i uzupełnij kilkoma kroplami soku z pomarańczy. Możliwa dekoracja napoju przy pomocy bitej śmietany i startej skórki pomarańczy.

Kawa, karmel, kardamon… Trzy skladniki, które stworzą razem idealnie wyważoną ucztę smaków. A na wierzch - obowiązkowo bita śmietana i cynamon.

Do garnka wlej ok. 200 ml mleka, dodaj dwie stołowe łyżki masła orzechowego i świeżo starty cynamon. Całośc podgrzej i zblenduj na jednolitą masę. Wlej na dno szklanki, tworząc słodką bazę. Uzupełnij espresso zaparzonym z mieszanki Buono. Wierzch można przyprószyć cynamonem.

Chcąc przygotować indyjską herbatę chai masala, należy zagotować mleko wraz z przyprawami korzennymi takimi jak cynamon, kardamon, anyż, goździki, gałka muszkatołowa oraz brązowym cukrem. Do przygotowanego naparu dodajemy liście czarnej herbaty assam. Tak powstaje mleczna herbata o wyrazistym, korzennym smaku.

Aby przygotować aromatyczną kawę z puree z dyni i aromatyzowanym wanilią, należy przygotować kawę espresso, nastepnie dodać zblendowane na gładko puree z dyni i wymieszać. Dodać spienione mleko i udekorować bitą śmietaną aromatyzowaną wanilią.

Przygotuj espresso z mieszanki Le OriginiCosta Rica. Zmieszaj mleko krowie z dwoma łyżkami stołowymi mleka kokosowego. Spień na gładką pianę i wykończ nim kawę. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Zielona herbata może stanowić idealną bazę dla zdrowych i odżywczych koktajli, proponujemy liściastą mieszankę Brodies połączyć ze szpinakiem, jabłkiem i pietruszką.

Aby do ulubionej kawy dodać odrobinę witamin, polecamy przyrządzenie porannej kawy z dodatkiem pomarańczy.
Sok z cytrusa można wykorzystać do zaromatyzowania mleka lub przyrządzenia domowego syropu pomarańczowego.
Skóra posłuży jako dekoracyjne wykończenie kawy. 

Pokrój mango w kostkę i dodaj łyżeczkę miodu. Zblenduj całość na gładką masę. Wlej ją na dno szklanki. Uzupełnij zaparzonym z mieszanki Segafredo Le Origini Costa Rica espresso. Na wierzch wlej spienione mleko i oprósz całość kakao lub brązowym cukrem.Takie połączenie smaków można serwować zarówno na ciepło, jak i w werski mrożonej z dodatkiem lodu.

Herbata Brodies Earl Grey z płatkami bławatka to nie tylko smaczne, ale i skuteczne wsparcie w walce z przeziębieniem. By wzmocnić jej pozytywne właściwości, warto dodać do niej sok z malin, świeże pomarańcze lub miód.

Aby przygotować kawę w wydaniu deserowym, należy zaparzyć americano korzystając z mieszanki Le Origini Peru o czekoladowo-karmelowej nucie, następnie do zaparzonej kawy dodać lody waniliowe, polewę czekoladową, bitą śmietanę i udekorować całość posypką cynamonowo-anyżową.

Do dzbanka do spieniania mleka wsypujemy kilka kostek lodu. Następnie zalewamy je świeżo zaparzoną kawą, dodając odrobinę syropu smakowego, np. Amaretto. Całośc spieniamy, aż do momentu całkowitego zmieszania się składników. Przelewamy do wysokiej szklanki, oddzielając kostki lodu tak, aby kawa miała gładką konsystencję.

Pomysł na deser idealny na sobotnie popołudnie? Proponujemy panna cottę w kawowym wydaniu! Do tradycyjnej masy na bazie śmietany przygotowujemy gęsty krem na bazie espresso, a wierzch deseru posypujemy tarta czekoladą i ziarnami kawy. Pyszne!

SEGAFREDO ZANETTI POLAND Sp. z o.o.

 Ul. Partyzantów 7
    32-700 Bochnia 
 info@segafredo.pl

Obsługa Klienta:
 (+48) 784 000 900
    (+48) 14 615 41 91

 Aleje Jerozolimskie 181 B
    Wejście B1
    02-222 Warszawa
 warszawa@segafredo.pl

 

 

 

 

Dołącz do nas

Massimo Zanetti logo